Energideklaration: krav, regler och tips för din bostad

Moderna bostadsbyggnad med solpaneler och stora fönster, symboliserar energieffektivitet och hållbarhet.

En energideklaration gör det enklare för dig att förstå hur mycket energi en byggnad använder. Detta är inte bara lagkrav för många bostäder, utan också en viktig del av att skapa ett mer hållbart samhälle. Men när gäller det, och vad innebär det egentligen? Här får du svaren.

Vad är en energideklaration?

En energideklaration är ett dokument som visar en byggnads energianvändning. Där anges också hur effektiv byggnaden är ur ett energiperspektiv, från uppvärmning till ventilation. Dokumentet tas fram av en certifierad energiexpert som också föreslår åtgärder för att minska energiförbrukningen. Energideklarationen gäller i tio år och ska alltid göras enligt svensk lagstiftning, som bygger på EU-krav.

I deklarationen hittar du bland annat:

  • hur mycket energi fastigheten använder, ofta i kilowattimmar per kvadratmeter och år
  • byggnadens energiklass, från A (bäst) till G (sämst)
  • förslag på kostnadseffektiva förbättringar
  • information om ventilation och eventuell radonmätning

Därför kan du snabbt avgöra om du bor, köper eller hyr en energieffektiv byggnad. Om du ser begrepp på engelska, som ”Energy Performance Certificate”, kan dessa översättas till ”Energideklaration” på svenska.

När måste du göra en energideklaration?

Det är lagkrav att ha en aktuell energideklaration vid försäljning eller uthyrning av småhus och bostadsrätter. Deklarationen krävs även för flerbostadshus, vissa lokaler och alla byggnader som ofta besöks av allmänheten, till exempel skolor och sjukhus.

En energideklaration måste utföras:

  • innan du säljer ett hus eller en bostadsrätt
  • när du bygger nytt
  • var tionde år för byggnader som omfattas av lagen

Om du redan har en giltig deklaration behöver du inte göra en ny vid varje bostadsaffär. Kom ihåg att dokumentet alltid ska kunna visas upp för spekulanter, hyresgäster eller vid byggnadsinspektioner. Undantag finns för fritidshus med låg årlig energianvändning och vissa mindre komplementbyggnader.

Hur går en energideklaration till?

En certifierad energiexpert ansvarar för att undersöka byggnaden. Denne samlar in information om uppvärmning, isolering, fönster och ventilation. Ofta görs ett platsbesök och ibland behöver du bidra med uppgifter om energiförbrukning och teknisk utrustning.

Processen ser vanligtvis ut så här:

  • Du bokar ett möte med en godkänd energiexpert
  • Energiexperten genomför undersökningen, ibland med hjälp av energiräkningar eller tekniska ritningar
  • Du får ett färdigt protokoll att spara och visa upp vid behov
  • Resultatet registreras i Boverkets officiella register

Priset varierar beroende på var du bor och byggnadens storlek, men räkna med en kostnad från cirka 2 000 kronor och uppåt.

Varför är energideklarationen viktig?

Energideklarationen gör det lättare att jämföra olika byggnaders energiförbrukning. Om du ska köpa eller hyra bostad får du bättre koll på framtida driftskostnader. Dessutom kan förslag på åtgärder hjälpa dig spara pengar och minska din klimatpåverkan över tid.

Bättre energiprestanda bidrar till att minska belastningen på miljön. Det innebär lägre utsläpp och ett mer hållbart samhälle. Fastighetsägare kan också höja värdet på sina bostäder genom att genomföra rekommenderade förbättringar från energideklarationen.

Genom att ha koll på energideklarationen kan du ta smartare beslut och samtidigt bidra till en grönare framtid. Oavsett om du är säljare, köpare eller bara nyfiken på ditt boendes energiklass ger en energideklaration dig trygg vägledning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Energiguiden
Integritetsöversikt

Denna webbplats använder cookies så att vi kan erbjuda dig den bästa möjliga användarupplevelsen. Cookie-information lagras i din webbläsare och utför funktioner som att känna igen dig när du återvänder till vår webbplats och hjälper vårt team att förstå vilka delar av webbplatsen du tycker är mest intressanta och användbara.