Elförbrukning i realtid – appar och smarta mätare för hemmet

Person använder smartphone med energimätare i ett modernt hem.

Vill du få koll på din elförbrukning och sänka dina elkostnader? Med dagens teknik kan du enkelt följa din elförbrukning i realtid direkt i mobilen eller på datorn. Det finns flera appar och mätare som gör det lätt att upptäcka energitjuvar och förändra dina vanor på ett smart sätt. Här får du veta hur du går tillväga.

Varför följa sin elförbrukning i realtid?

Många hushåll betalar mer än nödvändigt för el. Kanske står flera apparater på standby eller så drar vissa maskiner oväntat mycket ström. Genom att mäta och följa din elförbrukning i realtid ser du direkt hur och när du använder mest el. Du får dessutom ett överskådligt verktyg för att spara pengar och minska din miljöpåverkan.

Direkta fördelar med realtidskoll

  • Du ser snabbt effekten när du stänger av en apparat.
  • Du lär dig när elpriset är som högst under dygnet.
  • Du får ökad motivation att ändra dina vanor.
  • Du hittar enkelt hem elslukande apparater.

Appar som hjälper dig följa din elförbrukning

Ett av de enklaste sätten att få bättre koll på din elanvändning är att använda en app. Idag erbjuder nästan alla större elbolag egna appar där du som kund kan se förbrukning, kostnader och ibland även elpriser i realtid. Många appar ger också tips på hur du kan minska din elförbrukning – allt samlat direkt i mobilen.

Innan du laddar ner en app, kontrollera att du är kund hos det elbolag som tillhandahåller tjänsten. De flesta appar fungerar endast fullt ut om du har elavtal hos det aktuella bolaget.


Så fungerar elbolagens appar

  • Visa elförbrukning timme för timme, dag för dag eller över längre perioder
  • Följ dina elkostnader och se fakturor direkt i appen
  • Jämför din förbrukning med tidigare månader eller år
  • Se aktuella elpriser och prognoser för kommande timmar (om du har timprisavtal)
  • Få smarta energispartips baserat på din användning
  • Styr smarta enheter – i vissa appar kan du t.ex. schemalägga elbilsladdning

Exempel på elbolag med egna appar

Tibber

Som Tibber-kund får du tillgång till en app med detaljerad statistik, realtidspriser och stöd för att styra smarta hem-enheter automatiskt baserat på elpris.

Greenely

För dig som är kund hos Greenely. Appen visar elförbrukning i realtid, elpris timme för timme och erbjuder smart styrning av till exempel uppvärmning och laddboxar.

Vattenfall – Mitt Vattenfall

Vattenfalls app ger dig en tydlig överblick över din elförbrukning, fakturor och avtal. Du får även tips för att sänka förbrukningen.

E.ON-appen

För E.ON:s kunder erbjuder appen förbrukningsdata för el, värme och gas, samt visualisering av din klimatpåverkan. Du kan också jämföra olika fastigheter om du har flera abonnemang.

Fortum-appen

Fortums app visar elförbrukning och kostnader, samt elpriser och prognoser. Du får dessutom notiser om ovanligt hög förbrukning och tips för att minska din elanvändning.

GodEl-appen

Enkel och tydlig app där du kan följa din elförbrukning och hantera ditt avtal. Innehåller även hållbarhetstips och kontakt med kundservice.

Mitt Bixia

Appen visar elförbrukning och elkostnader, med möjlighet att följa spotpriser och jämföra olika perioder. Du kan även hantera fakturor och kontakta support direkt via appen.

Smarta energimätare och egna mätare

För att få realtidsdata krävs oftast en sådan mätare som kan läsa av elförbrukningen direkt från elcentralen eller från specifika uttag. Många nya elmätare som installeras av nätbolagen har denna funktion. Om din inte har det går det ofta att komplettera med en egen energi- eller effektmätare.

Olika typer av mätare

  • Smarta elmätare: De nya typ 3-mätarna rapporterar både förbrukning och flöde till appen.
  • Plug-in-mätare: Placeras direkt i vägguttaget, visar elförbrukningen för en specifik apparat.
  • Trådlösa mätare: Monteras vid elcentralen och kopplas upp via wifi mot app.

En enkel plug-in-mätare kan du köpa i elektronikhandeln för några hundralappar. För helhetskoll på hela hushållets förbrukning krävs det dock att du har tillgång till din nätägares smarta mätare eller installerar en extern lösning som mäter elflödet efter huvudsäkringen.

Praktiska sätt att sänka elförbrukningen

När du kan följa elförbrukningen i realtid blir det enkelt att testa effekten av olika åtgärder hemma. Du behöver inte gissa – du ser resultatet direkt i appen eller på mätaren.

  • När du sänker värmen en grad minskar elanvändningen tydligt.
  • Stäng av elektronik helt istället för att lämna på standby.
  • Tvätta och diska fulla maskiner och använd eco-programmen.
  • Byt till LED-lampor om du har gamla glödlampor.
  • Jämför elpriser och välj spotpris-avtal för att kunna styra förbrukningen till timmar med lågt pris.

Fler tips för att sänka elförbrukningen hemma hittar du här.

Så kommer du igång

Börja med att kolla om ditt elbolag eller nätägare redan har en app eller webbtjänst där du ser din elförbrukning i realtid. Om inte, fundera över om du vill kunna läsa av all el eller bara några apparater – då räcker en enkel plug-in-mätare. Installationen är oftast enkel, men vissa system kräver att du loggar in med BankID för att koppla upp din elmätare mot appen.

Ta sedan en vecka då du testar att stänga av, byta ut eller skjuta upp elkonsumtion och undersök vilka åtgärder som ger störst resultat på din mätare eller i appen. Glöm inte att involvera hela hushållet – det gör stor skillnad när alla bidrar!

Genom att följa din förbrukning i realtid får du bättre kontroll på både elräkningen och miljöavtrycket, och det kan till och med bli lite roligt att jaga kilowattimmar. Med smarta appar och enkla mätare är första steget mot ett mer energieffektivt hem närmare än du tror.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Energiguiden
Integritetsöversikt

Denna webbplats använder cookies så att vi kan erbjuda dig den bästa möjliga användarupplevelsen. Cookie-information lagras i din webbläsare och utför funktioner som att känna igen dig när du återvänder till vår webbplats och hjälper vårt team att förstå vilka delar av webbplatsen du tycker är mest intressanta och användbara.