Elcertifikat på elräkningen – varför betalar du?

Svenska bostadsområde med solpaneler och vindkraftverk under gyllene timmen för en hållbar energiframtid.

Elcertifikatsystemet påverkar varje hushåll som har el. Om du har tittat på din elräkning har du kanske sett en avgift för elcertifikat. Många undrar varför den finns där och vad den egentligen bidrar till. Här förklarar vi hur elcertifikat fungerar och varför du betalar för dem.

Vad är elcertifikat och varför finns de?

Svenska staten införde elcertifikatsystemet 2003 för att främja produktion av förnybar el. Syftet är att minska beroendet av fossila bränslen och skapa ett mer hållbart energisystem. Varje gång en producent genererar förnybar el, till exempel från vind, sol eller biobränslen, kan de få ett certifikat för varje megawattimme el.

Dessa elcertifikat skapas inte av sig själva. Istället behöver elproducenterna ansöka om dem för sin gröna elproduktion via Energimyndigheten, som godkänner produktionen och utfärdar certifikaten. Systemet omfattar el från vattenkraft som byggts ut efter 2003, vindkraftsanläggningar och viss bioenergi.

Så fungerar systemet med elcertifikat

Elcertifikaten fungerar som ett ekonomiskt stöd till producenter av förnybar el. När du köper el är ditt elbolag skyldig att köpa en viss mängd certifikat motsvarande din elanvändning. Elbolagen köper sedan certifikat på en särskild marknad och dessa kostnader skickas vidare till dig som kund.

Systemet är utformat så att efterfrågan på certifikat – och därmed på förnybar el – ökar i takt med elanvändningen. På det sättet tvingas fler elproducenter att investera i förnybar teknik. Ju fler hushåll och företag som använder el, desto större blir marknaden för certifikaten. Det gör att förnybara energikällor kan konkurrera bättre med de äldre, mer klimatbelastande alternativen.

Varför betalar du för elcertifikat?

På din elräkning ingår ofta en avgift som kallas elcertifikatkostnad. Du betalar denna avgift för att hjälpa till att finansiera utbyggnaden av förnybar el i Sverige. Det är alltså en del av landets övergång från kol, olja och naturgas till hållbara energikällor. Summan varierar beroende på marknadspriset för elcertifikat, hur mycket el du använder och vilken elleverantör du har.

Om du väljer att använda förnybar el – till exempel genom att teckna ett ”grönt elavtal” – hjälper du till att driva på utvecklingen ännu mer. Men oavsett om du aktivt valt förnybart eller inte, ingår elcertifikatkostnaden för alla elanvändare. På så vis blir finansieringen av grön energi en gemensam insats där alla bidrar utifrån sin elförbrukning.

Hur påverkar elcertifikaten framtiden?

Elcertifikatsystemet har gjort att Sverige snabbt har ökat andelen förnybar el. Målet med systemet – att öka produktionen med 46,4 terawattimmar till 2030 – nåddes tidigt, redan 2021. Det har lett till mer investeringar i vind- och solkraft samt nya jobb i den gröna sektorn. Däremot planerar staten att fasa ut systemet, eftersom målet är uppnått och marknaden förändrats.

Det betyder inte att intresset för förnybar el minskar. Tvärtom fortsätter investeringarna drivas framåt av högre klimatmedvetenhet och nya tekniska lösningar. Men i takt med att elcertifikatsystemet avslutas kan priset på certifikaten sjunka, vilket också påverkar din elräkning. Framtiden lär visa vilka styrmedel som ersätter elcertifikaten eller kompletterar dem.

När du betalar för elcertifikat bidrar du till ett mer hållbart Sverige. Systemet har gjort skillnad, inte bara för miljön utan också för innovation inom energibranschen. Nästa gång du ser posten om elcertifikat på din räkning vet du vad den finansierar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Energiguiden
Integritetsöversikt

Denna webbplats använder cookies så att vi kan erbjuda dig den bästa möjliga användarupplevelsen. Cookie-information lagras i din webbläsare och utför funktioner som att känna igen dig när du återvänder till vår webbplats och hjälper vårt team att förstå vilka delar av webbplatsen du tycker är mest intressanta och användbara.